Een virusscanner: wat is het en wat doet het?

Een virusscanner: wat is het en wat doet het?

Hoewel de kans klein is dat je nog nooit van een virusscanner hebt gehoord, bestaat de kans wel dat je misschien niet goed weet wat ermee gedaan kan worden. Toch is het heel belangrijk om in elk huishouden een scanner te hebben. In de moderne tijden is dit één van de beste manieren om jezelf te kunnen beschermen. Een virus op je laptop, tablet of telefoon kan immers heel je leven in de war brengen. Om nog maar te zwijgen over alle criminaliteit die eraan te koppelen is. Meer kennis helpt hier dus bij.

Het bieden van bescherming

Eigenlijk is het heel simpel. Een virusscanner biedt bescherming. Veiligheid online is één van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. Hackers en slimme mensen weten op allerlei manieren tot de computers en tablets van jou of jouw geliefden door te dringen en kunnen dan doen en laten wat ze willen. De manier waarop ze dit bijvoorbeeld doen is door een virus te planten. Dat kan op heel veel manieren. Bovendien hebben de virussen allemaal een ander soort werking. Daarom is het ook belangrijk om goed te weten wat voor soort scanner nodig is om goed veilig te zijn.

Een basisscanner gebruiken

Vroeger waren er helemaal geen standaard virusscanners op computers geïnstalleerd. Toen er meer en meer verbondenheid tussen computers ontstond door bijvoorbeeld netwerken en internet, werd dit wel steeds belangrijker. Het werd namelijk gemakkelijker om virussen te verspreiden. Dit waren vaak bestandjes die de computer lam legden. Om die reden zijn er tegenwoordig wel enkele standaardprogramma’s op bijvoorbeeld laptops te vinden die in ieder geval tot op bepaalde hoogte helpen. De bekendste hiervan is waarschijnlijk wel Windows Defender. Hier kan op simpele basis in ieder geval enige bescherming worden geboden tegen een aantal bekende virussen die kunnen opduiken.

Een meer uitgebreide variant

Het is aan te raden om de laptop wat beter te beschermen. Hiervoor kun je het beste virusscanners vergelijken, op die manier heb je de beste virusscanner die bij jouw pc past. Alleen Windows Defender als virusscanner is eigenlijk nooit voldoende. Daarom zijn er verschillende bekende bedrijven die zich hierop richten. Zij bieden software aan die je kunt installeren op elke computer. Die software is ingericht op het opsporen van bekende virussen en je hiertegen beschermen. Omdat er steeds nieuwe virussen bij worden bedacht is het wel regelmatig van belang om de software te updaten. Op die manier is het flink goed mogelijk om je te beschermen tegen de bedreigingen die van buitenaf komen als je op je computer zit.

Volledige bescherming krijgen

Een virusscanner is tegenwoordig vaak een onderdeel van een groter pakket. Daarin zit bijvoorbeeld ook anti-spyware, een firewall en opties voor ouderlijk toezicht. Bedenk dus dat een virusscanner niet op zichzelf al aan al deze zaken voldoet. Dit is een misvatting die nog weleens blijkt te leven. Het is voor de scanner vooral zo dat deze virussen opspoort en je er waar mogelijk tegen beveiligt. Dat doet het door in de programmacode te zoeken naar afwijkingen die wijzen op de aanwezigheid van een virus. Het is belangrijk om dit goed te weten als je op zoek gaat.

Soorten bescherming van scanners

Over het algemeen zorgen virusscanners voor bescherming tegen één of twee soorten problemen. In de meest gevallen gaat het om malware. Dit is het soort bestand dat zich nestelt op je computer en er vervolgens voor zorgt dat alles in de war wordt geschopt. De software herkent dat de malware bezig is om als het ware digitaal aan de computer te knagen en gaat hier tegenin. Modernere scanners beschermen ook tegen zogenaamde ransomware. Dit is een virus dat je computer op slot zet en je dwingt om te betalen om weer toegang te krijgen.

Gratis of betalen?

Een belangrijke vraag die altijd hangt rondom de keuze voor een bepaalde soort virusscanner is de mate waarin je als gebruiker erin wilt investeren. Wie bijvoorbeeld gemakkelijk en snel een basis wil leggen, kan al heel veel hebben aan een gratis scanner. Al is het natuurlijk wel altijd zo dat de belangrijkste opties dan achter de hand worden gehouden door de fabrikant. Daarom is het vaak aan te raden om toch voor een volledige variant te gaan waarvoor betaald moet worden. Dit geeft in ieder geval veel zekerheid dat de laptop of computer veilig is en beschermd wordt.

De scanner installeren en gebruiken

Wat door de jaren heen sterk verbeterd is, is de bruikbaarheid van virusscanners. Doordat er steeds meer mogelijk werd, werd het voor leken lastig om er goed mee om te gaan. Dit was een reden om het dan maar niet te gebruiken. Tegenwoordig is dat wel anders. De grote ontwikkelaars van virusscanners hebben ervoor gezorgd dat de programma’s goed te begrijpen zijn en dat iedereen deze kan gebruiken. Daarmee wordt het voor iedereen goed mogelijk om te zorgen dat de computer veilig is en er geen opening wordt gelaten om bijvoorbeeld privé-informatie te stelen. Maak er daarom gebruik van.

Delen:
error0
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.