Starten van een bedrijf: wat komt er allemaal bij kijken?

Ondernemen, het starten van een bedrijf, is iets waar een hele hoop bij komt kijken. Als je wilt beginnen met een eigen bedrijf zijn er een aantal zaken waarbij je rekening moet houden. Om je goede idee tot een goed einde te brengen is het slim om na te gaan wat er allemaal geregeld moet worden om een soepel lopend bedrijf te starten. Daarnaast moet je ook werken aan de branding van je bedrijf, je hebt drukwerk nodig zoals eventueel flyers maar ook zeker luxe visitekaartjes zijn een musthave. Als je namelijk gaat netwerken is het handig om visitekaartjes bij je te hebben. Met onderstaande tips en stappen wordt het starten van een bedrijf al een heel stuk gemakkelijker.

Ondernemingsplan schrijven
Als je een serieus bedrijf wilt beginnen, is het verstandig om te beginnen met het schrijven van een ondernemingsplan. In dit plan schrijf je op wat je precies wilt gaan doen, wie de concurrentie is en wat je verwachtingen zijn qua kosten en inkomsten. Onderbouw je plan ook met concrete cijfers om zo goed zichtbaar te krijgen of je bedrijf daadwerkelijk levensvatbaar is.

Rechtsvorm kiezen en Kamer van Koophandel
Als je je bedrijf wilt gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel, moet je eerst duidelijk hebben wat de rechtsvorm van toepassing is op jouw situatie. Vaak kiezen starters voor een eenmanszaak, maar er kan ook gekozen worden voor een maatschap of een vennootschap onder firma (VoF) bijvoorbeeld.
Nadat je hebt gekozen voor de rechtsvorm is het zaak om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Om te kunnen ondernemen, moet je zaak namelijk ingeschreven staan in het Handelsregister. Deze inschrijving kost eenmalig 50 euro en na je inschrijving krijg je van de Kamer van Koophandel en btw-nummer.

De administratie opzetten
Voor een goedlopend bedrijf is de administratie van enorm belang. Je moet gaan bijhouden hoeveel je inkomsten en uitgaven zijn, evenals je gewerkte uren. Voor kleine bedrijven kan deze administratie van de financiën gedaan worden in en Excel-bestand, maar voor grotere bedrijven is dit een stuk minder handig. Hierbij is het slimmer om een boekhoudprogramma te downloaden of aan te schaffen. Een boekhoudprogramma vergelijken is erg handig omdat er veel verschillende soorten zijn en door vergelijking degene gevonden kan worden die het best aansluit bij jouw bedrijf.

Een zakelijke rekening openen
Als ondernemer lijkt het soms gemakkelijk om je persoonlijke bankrekening ook te gebruiken voor de bankrekening van je bedrijf. Echter, het is vaak het geval dat deze twee zaken door elkaar heen gaan lopen, iets wat voor veel financiële problemen kan zorgen. Een zakelijke rekening biedt veel meer overzicht voor de administratie en tevens meer mogelijkheden voor ondernemers. Een zakelijke rekening is ook een stuk professioneler omdat de rekening nu op naam staat van je bedrijf in plaats van je persoonlijke account.

Verschillende verzekeringen voor je bedrijf
Als ondernemer zijn er een hoop risico’s waar rekening mee moet worden gehouden, zoals eventuele brand, inbraak of arbeidsongeschiktheid. Er zijn verschillende verzekeringen noodzakelijk om af te sluiten bij het starten van een bedrijf. Het is slim om je goed te laten informeren over de soorten verzekeringen en welke het beste aansluiten bij jouw situatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een rechtsbijstandverzekering, een levensverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Delen:
error0
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.