Welke verzekeringen moet je als ondernemer hebben?

Welke verzekeringen moet je als ondernemer hebben?

Bij het starten van een bedrijf komen veel risico’s kijken. Niet alleen bedrijfsmatige risico’s zoals uitval van personeel of inbraak, maar ook persoonlijke risico’s zoals mogelijke arbeidsongeschiktheid. Het is daarom slim, en zelfs bijna noodzakelijk voor ondernemers om zich te verzekeringen. Als het gaat om verzekeringen zijn er natuurlijk nog enorm veel soorten en mogelijkheden en daardoor kan het soms lastig zijn welke echt nodig zijn voor jou als ondernemer.

Onvoorziene risico’s

Heel veel risico’s zijn zonder verzekering niet te overzien. Een overlijden of arbeidsongeschiktheid zijn hier maar enkele voorbeelden van. Het is daarom erg belangrijk om goed na te denken en je duidelijk te laten informeren over de benodigde verzekeringen. Denk bij het informeren bijvoorbeeld aan welke risico’s je zelf eventueel zou kunnen dragen en voor welke onverwachte gebeurtenissen een verzekering echt essentieel zou zijn. In de onderstaande tekst vind je meer informatie over relevante verzekeringen voor ondernemers.

De ziektekostenverzekering

Dit type verzekering is voor iedereen in Nederland verplicht, zowel voor werknemers als voor ondernemers. In deze categorie verzekeringen zijn er ook nog heel veel mogelijkheden. Zo is er de basisverzekering, die voor iedereen gelijk is, en de inkomensafhankelijke bijdrage. Deze bijdrage is gebaseerd op je belastbaar inkomen.
Om een goede beslissing te maken over je keuze voor de ziektekostenverzekering zijn er op internet veel handige vergelijkingstools om vast te stellen welke verzekeraar en welke verzekering het beste past bij jouw situatie en wensen.

De arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je een eigen bedrijf hebt opgestart, ben je vaak niet bezig met de mogelijkheid dat je zelf arbeidsongeschikt raakt. Toch zit een ongeluk soms in een klein hoekje en hiernaast kun je ook last krijgen van een burn-out of een langdurige ziekte. Als ondernemer krijg je in deze gevallen geen uitkering van de overheid, en dus zal je hier zelf iets voor moeten regelen. Om de goede arbeidsongeschiktheidsverzekering te kiezen is het wijs om na te gaan welke kosten er gedekt moeten worden in deze situatie en hoeveel eventuele reserves je nog hebt. De hoogte van je premie hang onder meer af van dit gekozen bedrag en verder ook nog van je leeftijd en je beroep.

De rechtsbijstandverzekering

Bij het ondernemerschap komen een heleboel mogelijke problemen om de hoek kijken en zo ook juridische problemen. De rechtsbijstandverzekering dekt kosten van onder andere advocaten en deurwaarders in situaties van juridische problemen met bijvoorbeeld leveranciers en personeel.

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Om risico’s die te maken hebben met je bedrijf is het afsluiten van een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet genoeg. Om verzekerd te zijn tegen eventuele schade die ontstaat bij werkzaamheden binnen jouw bedrijf is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig. De hoogte van de premie van deze verzekering is onder meer afhankelijk van het type werkzaamheden, de omzet en de hoeveelheid werknemers. Bij sommige beroepen, zoals ingenieur of architect, kun je ook aansprakelijk gehouden worden voor eventuele vermogensschade die optreedt door jouw advies. Om je voor dit risico nog te verzekering is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering benodigd.

De bedrijfsvermogen verzekering

Als ondernemer heb je bij je bedrijf over de tijd een best redelijk vermogen aan spullen opgebouwd, zoals kantoren, inventaris en voorraden. Om je te verzekeren tegen bijvoorbeeld diefstal of brand is dit type verzekering erg handig. Ook kan het zo zijn dat je bedrijf tijdelijk stil komt te liggen door zo’n gebeurtenis, hiervoor is dan een bedrijfsstagnatieverzekering handig, om in dit geval de brutowinst te verzekeren.            

De levensverzekering

Als ondernemer focus je vaak niet alleen op het heden, maar ook op de toekomst van jezelf, je bedrijf en je familieleden. In het geval van een overlijden of het onverhoopt wegvallen van een werknemer of mede-eigenaar kan in levensverzekering erg belangrijk zijn. Een levensverzekering kan bij zo’n overlijden op verschillende manieren een vangnet vormen.
Zo kan een levensverzekering er bij overlijden bijvoorbeeld voor zorgen dat wanneer je partner overlijdt, je niet in de financiële problemen hoeft te komen. De verzekering zorgt er dan voor dat de kosten, van bijvoorbeeld de hypotheek van het bedrijf, in deze situatie worden gedekt.

Een levensverzekering kan ook van belang zijn om tijdig te kunnen stoppen met het bedrijf en daar ook nog een redelijk pensioen aan over te houden. Als ondernemer wordt er namelijk geen premie voor het pensioen afgedragen en dus kan een levensverzekering een goede optie zijn om toch een goed bedrag uitgekeerd te krijgen.

De overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering en de levensverzekering worden vaak door elkaar gehaald, maar zijn wezenlijk andere verzekeringen. Waar de levensverzekering draait om het leven en de dood van de mens, waarbij ook kan worden uitbetaald als de persoon nog in leven is, doet de overlijdensrisicoverzekering dat niet. Deze verzekering wordt alleen uitbetaald bij het overlijden van de persoon in kwestie.
De overlijdensrisicoverzekering kan wel, net als de levensverzekering, gebruikt worden als vangnet voor je nabestaanden. De uitkering van de verzekering zorgt voor voldoende kapitaal om de openstaande financiële lasten, zoals de hypotheek of schulden, af te kunnen betalen.

Delen:
error0
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.